marți, 22 mai 2012

Gândim verde şi dăm sfaturi utile din lumea filmului...

Astăzi am reuşit să vizionăm o mică parte din cd-urile aduse de copii, deoarece ele au fost  foarte bogate în informaţii, sfaturi şi noutăţi şi am fost nevoiţi să ne oprim mai mult timp asupra lor., urmând ca mâine să le vizionăm pe celelalte.
Discuţiile din cadrul grupurilor, schimbul de informaţii, de imagini, toate la un loc, sunt foarte utile, dar ca ele să se fixeze în mintea copiilor e nevoie de puţin mai mult decât atât, iar când spun asta mă refer la faptul că atunci când se discută despre lucruri abstracte, termeni noi şi complecşi, ei au nevoie de material intuitiv, palpabil. Şi atunci ne-am gândit să începem ziua cu observarea unor machete care ne aduc în prim plan un parc curat, cu multă verdeaţă, şi un oraş confecţionat din materiale reciclabile. Copiii au fost entuziasmaţi la vederea lor, au discutat despre ele, le-au descris, au denumit materialele din care au fost făcute şi le-au studiat cu atenţie! Priviţi:
                                                 

                                                  

                                                  

Tehnologia TIC era instalată deja, iar copiii erau nerăbdători să urmărească noutăţile aduse pe CD-uri şi pe stick. Nu a mai fost cazul să le spun cum ne aşezăm, căci au pornit ca furnicuţele şi s-au aşezat fiecare astfel încât să poată urmări şi am dat startul.
Andra a venit cu fotografii cu ajutorul cărora ne-am amintit cele discutate cu o zi în urmă despre APĂ.
Astfel noi ne-am reamintit că trebuie să economisim apa, să nu folosim detergenţi în exces, să nu aruncăm deşeuri în ape.
Octavian se descurcă singur, singurel în conectarea stick-ului la laptop, pentru a ne arăta ceea ce el a adus pentru noi.
                                                 

Octavian ne vorbeşte despre imaginea în care râul Mureş  este plin cu deşeuri, iar noi găsim soluţii pentru asta

Iată urmările apelor poluate! 
 Copiii susţin că peştii din iamginea anterioară sunt morţi, iar eu îi întreb cum şi-au dat seama de asta??? Ariana vine cu lămurirea: "Peştii sunt morţi pentru că plutesc la suprafaţa apei!"

Bravo, Ariana!

Aflăm despre un nou sport pe apă: RAFTING
   Cel mai interesant moment  pentru copii  a fost cel în care Octavian le-a vorbit despre existenţa în America a unui Parc Naţional care se numeşte Yellowstone, arătându-le o imagine cu munţii din acel parc, munţi printre care curge fluviul cu acelaşi nume.                                            

Simina a venit cu un film documentar despre planeta Pământ cu tot ceea ce are ea mai valoros şi pe care trebuie să o preţuim ca pe o comoară! Faptul că a fost în limba engleză a avut şi dezavantaje, neînţelegând chiar totul, dar şi avantaje, exersându-ne auzul pentru această limbă şi chiar învăţând unele cuvinte noi.
Mă descurc singură
                                               

Documentarul a început cu această siglă care ne-a dat posibilitatea să denumim linia curbă şi să enumerăm ce altceva putem obţine cu linia curbă: un semicerc, un val, un şarpe, litera C, S, O, Ş, U, etc.
După cum vedeţi, nu pierdem nici un detaliu şi încercăm să învăţăm câte ceva din orice amănunt cu care intrăm în contact vizual, olfactiv sau tactil. Mai avem încă de vizionat şi celelalte filmuleţe, iar acum doresc să fac un anunţ, în speranţa că toţi părinţii sunt interesaţi să intre pe blog pentru ca să ne urmărească activitatea, şi astfel vor afla de micile modificări ce vor urma. Întrucât mâine e zi de teatru nu vom avea timp să ne ocupăm de categorisirea deşeurilor, iar activitatea matematică prin metoda Mozaic propusă pentru mâine, se va susţine joi, subiectele ce trebuiau tratate miercuri şi joi nu le mai luăm în calcul, (nu mai aducem informaţii despre deşeuri şi acţiuni ECO de acasă, rămânând să dicutăm doar în clasă, pe marginea unor imagini de pe internet). Rămâne valabil doar costumul din materiale reciclabile pe care îl vom aduce vineri pentru paradă. Majoritatea copiilor au adus deja puncte echpei lor, iar cei care nu au făcut-o, vor avea posibilitatea să obţină 3 puncte vineri, odată cu prezentarea costumului.
Pe mâine!
NU UITAŢI:
- STINGEŢI LUMINA!


- ECONOMISIŢI APA!


- MENŢINEŢI AUTOMOBILUL ÎN CONDIŢII BUNE!


- PLANTAŢI COPACI!


- FOLOSIŢI "ENERGIA VERDE"!


DAR MAI ALES, 

Un comentariu:

  1. Saptamâna aceasta, din păcate, nu am reuşit să mă dedic în totalitate în ceea ce înseamnă în a ne pregăti pentru grădi deoarece am avut eu numeroase lucruri şi activităţi de realizat, deşi nu ar trebui să interfereze cu timpul alocat fiului meu...sper ca aceasta să nu se vadă într-o implicare mai puţin eficientă a lui în activităţi şi, astfel, să aibe de pierdit.....orşicum mii de mulţumiri pentru că-i face-ţi să-şi dorească, să participe, să colaboreze, să identifice, să selecteze....şi aş putea continua...

    RăspundețiȘtergere